تخت جمشید شیراز جز آن دسته از جاهای دیدنی ایران است که هر ایرانی یکبار از آن دیدن کرده است یا حداقل نام آن را شنیده است. تخت جمشید در شیراز شهرتی جهانی دارد و در آثار جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است. قدمت تخت جمشید ایران به بیش از 2500 سال قبل برمیگردد و اثری باقی مانده از دوران هخامنشیان است. به غیر از قدمت و شکوهی که تخت جمشید شیراز دارد، کتیبهها، سنگنوشتهها و آثار باقی مانده از این منطقه سبب شدهاند تا هر ساله هزاران توریست داخلی و خارجی از این اثر تاریخی دیدن کنند.
معرفی تخت جمشید شیراز
تخت جمشید شیراز یکی از مهمترین نمادهای تمدن پارسی در کشور ایران و جاهای دیدنی شیراز است که شکوه و زیبایی معماری ایران باستان را در دوران هخامنشیان نشان میدهد. بسیاری از افراد تخت جمشید شیراز را با نام پرسپولیس که کلمهای یونانی است میشناسند. آثار باقی مانده از تخت جمشید شیراز از جمله سرستونها، کتیبهها، کاخها و… هستند که شهرتی جهانی دارند.
تخت جمشید شیراز کجاست؟
تخت جمشید شیراز در استان فارس و در نزدیکی مرودشت قرار دارد. تخت جمشید شیراز حدود 11 کیلومتر از مرودشت و حدود 60 کیلومتر با شهر شیراز فاصله دارد.
آدرس تخت جمشید شیراز: استان فارس، مرودشت، 11 کیلومتری شمال شرق مرودشت، مجموعه تاریخی باستانی تخت جمشید شیراز
نحوه رفتن به تخت جمشید از شیراز
اگر قصد دارید از شیراز به طرف تخت جمشید شیراز بروید، ابتدا باید وارد کمربندی شیراز به آباده شوید. سپس زمانی که به مرودشت نزدیک شدید، یک دو راهی میبینید و باید وارد بلوار خلیج فارس شوید. همچنان این مسیر را ادامه میدهید تا وارد بلوار تخت جمشید شوید و به مجموعه تاریخی باستانی تخت جمشید شیراز برسید. بهترین روش دسترسی به تخت جمشید شیراز استفاده از ماشین شخصی و ماشینهای اجارهای است. به این ترتیب میتوانید به راحتی و در هر زمانی که خواستید از تخت جمشید ایران دیدن کنید.
قیمت بلیط تخت جمشید شیراز 1403
- قیمت بلیت مجموعه تخت جمشید شیراز: توریستهای داخلی 5 هزار تومان و توریستهای خارجی 100 هزار تومان
- قیمت بلیت برنامه نور و صدا: توریستهای داخلی 5 هزار تومان و توریستهای خارجی 100 هزار تومان
- قیمت بلیت موزه تخت جمشید شیراز: توریستهای داخلی 5 هزار تومان و توریستهای خارجی 100 هزار تومان
ساعت بازدید تخت جمشید شیراز
ساعت بازدید تخت جمشید شیراز با توجه به فصل سال متفاوت است. زمان بازدید از تخت جمشید شیراز در 6 ماهه اول سال از ساعت 8 صبح تا 7 شب و در 6 ماهه دوم سال از ساعت 8 صبح تا 5:30 عصر است.
بهترین زمان سفر به تخت جمشید شیراز
بهترین زمان سفر به تخت جمشید شیراز در 6 ماهه دوم سال است که هوا رو به خنکی میرود. از آنجایی که تخت جمشید ایران در منطقهای گرم و خشک قرار دارد، ممکن است بازدید از آن در نیمه اول سال که هوا گرمتر است برای برخی از افراد آزار دهنده باشد. همچنین پیشنهاد میکنم برای تجربه بازدید از تخت جمشید شیراز در آب و هوای بهتر، در ساعات اولیه روز از این منطقه دیدن کنید تا تابش مستقیم نور خورشید شما را اذیت نکند.
تخت جمشید شیراز قبل از ویرانی
تخت جمشید شیراز قبل از ویرانی شکوه و زیبایی بسیار خاصی داشته است. طبق بررسیهایی که انجام شده است، تخت جمشید شیراز قبل از ویرانی بسیار گسترده بوده و قسمتهای مختلفی داشته است. هر کدام از کاخها و عمارتهای این منطقه برای انجام کار خاصی طراحی و ساخته شده بودند. همچنین پادشاهان بسیاری از جمله داریوش کبیر، خشایارشاه، اردشیر یکم تا سوم، داریوش دوم و سوم در تخت جمشید حکومت کردهاند.
مساحت تخت جمشید ایران
شاید باورش سخت باشد اما تخت جمشید شیراز یکی از بزرگترین و پهناورترین عمارتهای باستانی جهان است. با توجه به بررسیهای انجام شده میتوان گفت مساحت تخت جمشید شیراز حدود 4 هکتار معادل 125 هزار متر مربع است.
قسمتهای مختلف تخت جمشید شیراز
- پلکان ورودی و دروازه ملل
- کاخ آپادانا (تالار بزرگ بارعام)
- کاخ صد ستون
- کاخ تچر
- کاخ ه (کاخ اچ)
- کاخ هدیش
- کاخ ملکه
- کاخ سه دری (تالار شورا)
- کاخ G
- دروازه نیمهتمام
- ساختمان خزانه شاهی
- آرامگاه اردشیر دوم و سوم
پلکان ورودی و دروازه ملل
پلکان ورودی تخت جمشید با شیبی ملایم طراحی شده تا حرکت افراد و اسبها بهراحتی انجام شود. این پلکان با نقشبرجستههایی از نمایندگان ملل مختلف که در حال تقدیم هدایا به شاه هستند، تزئین شده است. دروازه ملل ورودی اصلی مجموعه است که با دو گاو بالدار سنگی بزرگ در دو طرف و کتیبههایی به سه زبان باستانی، نمادی از عظمت و تنوع فرهنگی امپراتوری هخامنشی است.
کاخ آپادانا تخت جمشید شیراز
کاخ آپادانا یکی از باشکوهترین بخشهای تخت جمشید، محل برگزاری مراسم رسمی و پذیرایی از نمایندگان کشورهای مختلف بود. این کاخ دارای ستونهای بلند، سقفی عظیم و دیوارهایی با نقشبرجستههای زیبا از مراسم تقدیم هدایا است. کاخ آپادانا قدرت و شکوه شاهنشاهی هخامنشی را به تصویر میکشد.
کاخ صد ستون
کاخ صد ستون که به تالار تخت نیز مشهور است، یکی از بزرگترین تالارهای تخت جمشید بود. این کاخ با ستونهای عظیم و بلندش که سقفی گسترده را نگه میداشت برای پذیرایی از فرماندهان و مقامات بلندپایه استفاده میشد. نقشبرجستههایی از سربازان و شاهنشاهان روی دیوارهای این کاخ طراحی شدهاند.
کاخ تچر در تخت جمشید شیراز
کاخ تچر یا همان کاخ اختصاصی داریوش اول، از سنگهای صیقلخورده ساخته شده و بهدلیل درخشندگی به “آینهخانه” شهرت یافته است. دیوارهای این کاخ با نقشبرجستههایی از خدمه و سربازان تزئین شده و نشاندهنده ظرافت هنر هخامنشی است. این کاخ بهعنوان محل اقامت شاه و خانوادهاش استفاده میشد.
کاخ ه (کاخ اچ)
کاخ ه که احتمالاً محل اقامت کارکنان دربار بوده، دارای طراحی سادهتر و کوچکتری نسبت به سایر کاخهاست. این کاخ شامل اتاقهای کوچکتر و یک حیاط مرکزی است که به دیگر بخشهای تخت جمشید متصل میشد.
کاخ هدیش در تخت جمشید شیراز
کاخ هدیش که به خشایارشا تعلق دارد، در مرتفعترین بخش تخت جمشید قرار گرفته است. این کاخ شامل تالارها و اتاقهایی برای اقامت شاه و خانواده سلطنتی بود. نقشبرجستههای آن صحنههایی از زندگی دربار را به تصویر میکشند.
کاخ ملکه
کاخ ملکه محل اقامت همسر شاهنشاه، از جمله ساختمانهای مجلل تخت جمشید است. این کاخ شامل تالارها و اتاقهای متعددی است که با ظرافت خاصی طراحی شدهاند. نقشبرجستههای این کاخ نمایانگر صحنههایی از زندگی زنان دربار هخامنشی است.
کاخ سه دری (تالار شورا)
کاخ سه دری که به تالار شورا نیز معروف است، با سه دروازه ورودی به سایر بخشهای تخت جمشید متصل میشد. این کاخ مکانی برای دیدارهای شاهنشاه با مشاوران و فرماندهان بوده است. نقشبرجستههای آن صحنههایی از جلسات و دیدارها را نشان میدهند.
کاخ G در تخت جمشید شیراز
کاخ G یکی از بناهای کوچکتر مجموعه است که کاربری دقیق آن مشخص نیست. این کاخ احتمالاً برای مقاصد خاصی مانند ذخیرهسازی یا امور اداری مورد استفاده قرار میگرفته است. طرح ساده و نقوش محدود آن با دیگر کاخهای تخت جمشید تفاوت دارد.
دروازه نیمهتمام
دروازه نیمهتمام یکی از بناهای ناتمام تخت جمشید است که ساخت آن بهدلایلی مانند حمله اسکندر مقدونی به پایان نرسید. با وجود ناتمام بودن، طراحی این بنا شکوه و هنر معماری هخامنشی را بهخوبی نشان میدهد.
ساختمان خزانه شاهی تخت جمشید شیراز
ساختمان خزانه شاهی محل نگهداری گنجینههای ارزشمند امپراتوری هخامنشی بود. این گنجینه شامل طلا، نقره، جواهرات و اسناد مهمی بود که نشاندهنده ثروت و قدرت هخامنشیان است. کشف لوحهای گلی در این بخش اطلاعات ارزشمندی درباره ساختار اداری آن زمان ارائه داده است.
آرامگاه اردشیر دوم و سوم
آرامگاههای اردشیر دوم و سوم در صخرههای نزدیک تخت جمشید روی کوه رحمت قرار دارند. این مقبرهها با معماری صخرهای و نقشبرجستههای مذهبی و شاهنشاهی تزئین شدهاند. آرامگاهها نمادی از احترام و عظمت شاهان هخامنشی هستند.
جاهای دیدنی اطراف تخت جمشید شیراز
- آرامگاه کوروش بزرگ
- مجموعه باغ ایرانی
- نقش رستم
- کاخ بارعام
- سنگ دروازه
- کاخ دروازه
- نقش رجب
- کاروانسرای مظفری
- کاخ اختصاصی
- برج سنگی
- تل تخت
- محوطه مقدس
هتلهای نزدیک به تخت جمشید شیراز
- هتل آپادانا مرودشت (3 تا 5 دقیقه فاصله)
- هتل جهانگردی مرودشت (2 تا 3 دقیقه فاصله)
- هتل بزرگ شیراز (حدود 49 دقیقه فاصله)
- هتل رویال شیراز (حدود 50 دقیقه فاصله)
- هتل پرسپولیس شیراز (حدود 53 دقیقه فاصله)
رستورانهای اطراف تخت جمشید در شیراز
- رستوران لانه طاووس مرودشت
- رستوران پارسیان تخت جمشید مرودشت
در نهایت
تخت جمشید شیراز یکی از ارزشمندترین آثار باستانی ایران و نمادی از شکوه و زیبایی ایران باستان است. این اثر باستانی که متعلق به دوران هخامنشیان است، هر ساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب میکند. آثار باقیمانده از تخت جمشید شیراز شامل سرستونها، کتیبهها و کاخها هستند که شهرتی جهانی دارند؛ بهطوریکه تخت جمشید ایران در آثار یونسکو نیز به ثبت رسیده است. تخت جمشید شیراز یکی از قدیمیترین آثار ساخته شده توسط بشر است و ساخت آن مربوط به 25 قرن پیش است. این اثر در استان فارس و نزدیکی شهر شیراز واقع شده و حدود 60 کیلومتر فاصله از شهر شیراز دارد.
تخت جمشید چقدر قدمت دارد؟
تخت جمشید در شیراز یکی از قدیمیترین آثار باستانی ایران است و حدود 2500 سال قدمت دارد.
تخت جمشید تا شیراز چند کیلومتر است؟
تخت جمشید شیراز یکی از جاهای دیدنی اطراف شیراز و در فاصله 60 کیلومتری از این شهر قرار دارد.
تخت جمشید شیراز تا چه ساعتی باز است؟
ساعت بازدید از تخت جمشید در 6 ماهه اول سال تا ساعت 7 شب و در 6 ماهه دوم سال تا 5:30 عصر است.
تخت جمشید کجای شیراز است؟
تخت جمشید ایران در استان فارس و در فاصله 70 کیلومتری شمال شرقی شیراز واقع شده است.